Prohledat tento blog

Tajemná planeta Devět – další, neznámý člen planetární rodiny?



Spekulace, která předpovídají další, dosud neznámou planetu Sluneční soustavy, nejsou nové. Připomeňme si „hvězdu Nemesis“, která má svou přítomností vyvolávat periodické katastrofy. Poslední dobou se ale zdá, že se planeta  Devět přeci jen vymanila z říše pohádek a bájí - a pomalu dostává reálné obrysy.

Tajemná planeta Devět by se měla nacházet ve vnějším systému daleko za oběžnou drahou nejvzdálenější známé planety – Neptunu. Měla by se nacházet dokonce daleko dále než planetka Pluto, patří k tzv. „transneptunovským objektům“. Právě transneptunovské objekty a jejich dráhy naznačují, že planeta  Devět není jen zbožným přáním astronomů. Zdá se, že skutečně existuje.
 Důležitý střípek do mozaiky vědomostí dodala také sonda Cassini, která se od roku 2004 nachází na oběžné dráze kolem Saturnu. Vědci zkontrolovali odchylky její dráhy a zjistili, že je ovlivněna tělesem, které se musí nacházet daleko ve vnější Sluneční soustavě.

Vlastnosti planety Devět

Na základě posledních poznatků zveřejnili Konstantin Batygin a Michael E. Brown, astronomové kalifornského technologického institutu Caltech, v lednu letošního roku  studii, ve které vysvětlují odchylky drah transneptunovských objektů a malých planetek. Počítačová simulace odhalila možnou dráhu neznámé planety, stejně jako její hmotnost.
Předpokládají,  že by se mělo jednat o planetu podobnou plynovým obrům Uranu a Neptunu. Měla by mít přibližně 10x větší hmotnost než naše Země a zhruba dvoj- až čtyřnásobnou velikost. Nejspíše bude mít o něco menší hmotnost než Neptun a nízkou povrchovou teplotu. Vědci ji odhadují na -226 °C v případě, že uvnitř planety dodnes existuje některý ze zdrojů energie. Mohl by jím být například radioaktivní rozpad v kamenném jádru.
Lehce zvýšená teplota by mohla pomoci při objevu této dosud neznámé planety. Maximální množství záření by totiž měla vydávat ve vzdálenější části elektromagnetického spektra, v infračervené oblasti.
Podle autorů studie existuje 90 % pravděpodobnost, že tato teorie souhlasí a podobná planeta skutečně ve vnějším systému existuje.

Teoretická oběžná dráha planety  Devět 


Obrázek: Transneptunovské objekty a dráha hypotetické planety Devět. Zdroj: von nagualdesign (own work, based on a video released by Caltech) [CC0 oder CC0], via Wikimedia Commons

Na základě výše zmíněné počítačové simulace se musí dráha planety  Devět nacházet daleko za drahou Neptunu. Jedná se nejspíš o excentrickou dráhu s velkou poloosou kolem 400 – 1500 astronomických jednotek a excentricitou kolem 0,5 – 0,8.  Nejlepší výsledky přitom přinesla simulace s velkou poloosou kolem 700 astronomických jednotek, která by odpovídala dvacetinásobné vzdálenosti Slunce – Neptun.
Při excentricitě 0,6 by se oběžná dráha nové planety mohla oproti oběžné rovině ostatních planet sklánět o 30 stupňů.  Hypotetická doba oběhu by pak byla 20 000 pozemských let.
 Tým Agnés Fienga provedl na univerzitě v Nizze počítačovou simulaci na základě nově získaných odchylek v dráze sondy Cassini. Planeta Devět by podle nich mohla být objevena v souhvězdí Velryby, tvrdí vědci.
Podobně jako je tomu u Uranu a Neptunu, by mohla planeta  Devět původně vzniknout v bližších oblastech a do velice vzdálené Sluneční soustavy se dostala až následkem migrace. K odchodu do vnější soustavy ji přiměl gravitační vliv Uranu a Neptunu už po prvních třech miliónech let od jejího vzniku.

Jméno 

Pokud by se existence planety  Devět měla potvrdit, bude ji potřeba pojmenovat. S největší pravděpodobností by mohla dostat jméno po některém řeckém nebo římském božstvu, stejně jako ostatní planety Sluneční soustavy.  

Zdroje: Konstantin Batygin, Michael E. Brown: Evidence for a Distant Giant Planet in the Solar System. In: The Astronomical Journal Band 151, Nr. 2, 2016, doi:10.3847/0004­6256/151/2/22 (Veröffentlichungsdatum: 20. Januar 2016). – Freier Volltext der “draft version” vom gleichen Datum: arxiv:1601.05438 (http://arxiv.org/abs/1601.05438) Alexandra Witze: Evidence grows for giant planet on fringes of Solar System (http://www.nature.com/news/evidence­grows­for­giant­planet­on­fringes­of­solar­system­1.19182). Auf: nature.com – News, 20. Januar 2016. Weblinks  Commons: Planet Neun (https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Planet_Nine?uselang=de) – Sammlung von Bildern, Videos und Audiodateien Rachel Feltman: Q&A: The ‘Pluto Killer’ who thinks he’s found the true ninth planet. (https://www.washingtonpost.com/news/speaking­of­science/wp/2016/01/20/qa­the­pluto­killer­who­ thinks­hes­found­the­true­ninth­planet Eric Hand: Astronomers say a Neptune­sized planet lurks beyond Pluto. (http://www.sciencemag.org/news/2016/01/feature­astronomers­say­neptune­sized­planet­lurks­unseen­ solar­system) Kommentar in Science zu der Veröffentlichung[2] von Batygin und Brown. Ralf Nestler: Sonnensystem: Bist du da draußen, Planet 9? (http://www.zeit.de/wissen/2016­01/planet­9­ sonnensystem­kuiperguertel/komplettansicht


Žádné komentáře:

Okomentovat