Prohledat tento blog

Dnešní představy o vesmíru

Vědní obor, kterému říkáme kosmologie se vyvinul na základech starověké astrologie. Už z toho, že astrologie má k magii blíže než ke skutečné vědě je jasné, jak těžký byl přerod tohoto původně na mystice založeného oboru a jak složitý byl jeho přechod k regulerní vědecké disciplině.

 Kosmologie je ve svém moderním pojetí vědou, která se zabývá vznikem a vývojem vesmíru. Díky dnešním technologiím a našim schopnostem pozorování, se jí v dnešní době otevírají kdysi nevídané možnosti.

Díky řadě nových poznatků museli vědci v posledních desetiletích několikrát přehodnocovat, co vlastně za vesmír považujeme a čím vším se tedy kosmologie zabývá.

Původní představa vesmíru jako "toho, co vidíme na noční bezmračné obloze" dnes už nevyznívá zdaleka tak jednoznačně, jak tomu bylo před staletími. Pod pojmem vesmír si dnes představujeme všechny objekty, kterým přiřazujeme vlastnost „existence“.

Postupem doby se  z této představy pak vytvořily teorie, popisující multivesmír, složený z různého množství podobných vesmírů. Ani geometrie těchto objektů dnes není jednoznačná, a dokonce ani jejich konečnost, případně nekonečnost.

Vesmír ... dobře, ale co bylo předtím? 

Otázky laiků ale i některých odborníků, týkající se existence Vesmíru, se často zabývají jeho ohraničeností v čase a prostoru. Teorie vzniku vesmíru okamžikem "Velkého třesku" díky nechuti lidského myšlení k omezením přímo vybízí k otázce: "Ale co bylo předtím?", "Co bude po jeho zániku?" a "Co se nachází tam, kde vesmír končí?"

Pokud se chce kosmologie, stejně jako ostatní vědecké obory, opírat o čistě vědecká pozorování, musí podobné otázky odmítnout jako nevědecké a irelevantní, protože se zabývají něčím nereálným. Není ale posláním kosmologie, vyplývajícím z logiky věci,  aby se zabývala i těmito jevy?

U teorií, které předpovídají určité chování pozorovatelných jevů, předpokládáme, že jsou schopné produkovat i předpovědi pro všechny, pomocí dnešní technologie zatím neprokázané, procesy. Není vyloučené, že se různé teorie mohou katastrofálním způsobem mýlit, většinou ale věříme těm, jejichž postuláty jsme schopni v prověřit v laboratorních podmínkách.

Díky těmto úvahám se můžeme zabývat i teoretickým řešením jinak nelogické otázky, týkající se existence vně času nebo vně našeho viditelného vesmíru, vně všeho, co existuje.

V rámci kosmologie vytváří vědci teorie, nahlížející do prvních zlomků vteřin existence vesmíru, případně postulují stav, ze kterého vznikl, jiné teorie mapují jeho vývoj až do chvíle, kdy zanikne. Další výzkum se týká kvality vesmíru a kvantity hmoty a záření, které v něm nacházíme. Studiem pozorovaných jevů se vědci dostali na stopu napínavým a často neuvěřitelným procesům, které se ve vesmíru odehrávají.

O vybraných jevech bude řeč v dalších kapitolách.

Příště: Vznik vesmíru - náhoda nebo nutnost? 



(původní text: Dana Tenzler na blogu idnes.cz)

Žádné komentáře:

Okomentovat